En utredning år 2002 om möjlig linjedragning för kollektivtrafiken Öst på stan visade på fördelar med att flytta över kollektivtrafiken till en ny sträckning. Fördelarna var bland annat förbättrad trafiksäkerhet och minskad trängsel längs Kungsgatan där bussarna och ett stort antal cyklister samsades på en begränsad yta. Beslut togs att ändra till den nya sträckningen, ombyggnad av gator genomfördes och i slutet av 2004 började kollektivtrafiken trafikera den nya sträckningen. Boende utmed den nya sträckningen upplevde bullerstörningar av den ökade trafiken och framförde klagomål, vilket medförde att Nämnden för samhällsbetalda resor 2005-04-15 beslöt att nattrafiken kl. 22-06 skulle fortsätta gå längs den tidigare sträckningen. Följden är att bussarna sedan 2005 har haft två olika linjedragningar genom Öst på stan, en dagtid via Fabriksgatan och en nattetid via Kungsgatan. Det har funnits en ambition att bussarna ska ha samma linjedragning hela dygnet för att underlätta och skapa en tydlighet för resenärerna samt för att kunna ordna en bra trafiklösning för cyklister längs Kungsgatan, Öst på stan.
Genom att kommunen har tagit beslut om en fossilfri fordonsflotta till år 2030 har ett flertal elbussar upphandlats och från och med senhösten 2019 trafikerar 34 elbussar stomlinjerna 1, 8, 9 och flygbussen. Då elbussar är tystare än dieselbussar har frågan initierats om de är tillräckligt tysta för att tillåta en överflyttning av samtliga bussar till ordinarie linjesträckning. Tyréns AB har av Umeå kommun fått i uppdrag att göra en trafikbullerutredning som gäller längs gator med buss i linjetrafik Öst på stan i Umeå. Mätningar av bullernivåer från passerande bussar har utförts vid två fastigheter, där dieselbussar och elbussar har mätts upp separat för att se skillnaden på dessa. Resultatet från mätningarna används sedan i bullerberäkningarna för alla fastigheter längs sträckan. Preliminära resultat antyder att:
- De flesta fastigheterna längs sträckan beräknas klara riktvärdet med max fem överskridanden av 45 dBA maximal ljudnivå under natt.
- Om enbart elbussar kör under natt beräknas inte riktvärdet 45 dBA maximal ljudnivå inomhus överskridas, om inte fastigheten har sämre ljudisolering mot trafikbuller.
- Vid fortsatt arbete behöver en fördjupad inventering av fastigheter längs aktuell sträcka göras för att med större säkerhet kunna fastställa utfallet.
En utvändig inventering av fasadernas ljudreduktion mot maximala ljudnivåer har därefter genomförts i syfte att se vilka bostäder som ligger i riskzonen att få maximala ljudnivåer över riktvärdet 45 dBA inomhus under natt om lokalbussarna ska gå samma sträckning under natten som under dagen. Ett antal fastigheter har konstaterats vara av intresse för vidare utredningar. I dessa finns behov av att mer ingående studera:
- typ av ventiler,
- planlösning och
- ingående byggnadsdelar (bland annat fönster och yttervägg).
- För vissa lär även ljudmätning för att bestämma ljudnivåskillnaden
ute-inne och/eller mätning av ljudnivå från passerande bussar inomhus under
natt behöva göras.
Utredningarna kan läsas i sin helhet här:
Elbussar och buller - möjliga synergier i ett stadsbyggnadsperspektiv
Inventering av ljudnivåskillnad och kartläggning av fastigheter